Acqua Alta: Højvande i Venedig

“Skynd dig Venedig, inden den synker.” Det har jeg fået at vide, siden min første tur dertil i 1997. Og det var først sidst år jeg fik oplevede Acqua Alta på Markuspladsen. Og endda kun en lille en af slagsen.

Udover de traditionelle fotos af gondoler og broer danner Acqua Alta også baggrund for mange billeder af Venedig. Som udefrakommende og turist kan det se helt hyggeligt ud, når man bliver nødt til at bevæge sig rundt via forhøjede gangstier, fordi vandet stiger op over knæhøjde.

Jeg blev også grebet af turistbegejstringen efterår 2019, da et minihøjvande ramte Markuspladsen, og man kunne køle tæerne i vandet og spadsere rundt i vandet. Smukt ser det ud, når bygningerne spejler sig i vandet, og jeg havde et grin med at få taget billedet af en tysk kærestepar, der gik all in på at holde min taske og vade i vandet sammen med mig.

Det var dog først, da et brugt plaster sejlede forbi mine fødder, at jeg tænkte nærmere over, at vandet ikke blot kommer sejlende ud over Canal Grandes bredder og op på gaderne - men også klukker op af ristene på pladsen med vand fra under byen.

Mens turister knipser det ene billede efter det andet, er de lokale ikke glade for højvandet, da det afstedkommer afskærmninger af butikker, besværlig gang rundt i byen og - når tidevandet bliver ekstra højt - ødelæggelser af bygninger og interiør.

Acqua Alta er relateret til tidevandet i den venetianske lagune, og når du ser billeder af Venedig under vand med underteksten “Venedig skyller væk”, skal du vide, at det sædvanligvis kun varer et par timer om dagen. 

Og skal jeg være helt ærlig… så har jeg slet ikke oplevet Acqua Alta, for den officielle definition af Acqua Alta er, at vandstanden er højere end 90 cm over normal vandstand, og det kan man ikke sige om den lille pyt, jeg oplevede.

Men det var en oplevelse og fascinerende at gå ned til vandkanten ud mod lagunen ved Canal Grandes udspring og se vandet skylle op over bredderne.

IMG_4621.jpg